Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Ruokavalio kilpirauhasen vajaatoimintaan

Olen jakanut tämän Varpu Tavin lähettämän kilpirauhasen vajaatoiminnan ruokavalion teille ennenkin More To Lovessa, mutta haluan siirtää sen nyt myös tänne uuteen blogiin. Postaus herätti todella paljon keskustelua ja ajatuksia ruokavalion puolesta ja vastaan. Itse tiedän muutamankin henkilön, jotka ovat saaneet helpotusta ruokavaliolla kilpirauhasen vajaatoiminnan oireisiin. Tietysti tämä on yksilöllistä ja ei luonnollisestikaan korvaa lääkitystä, mutta kukapa estää kokeilemaan? Eikä tämä ollenkaan ”huonolta” ruokavaliolta vaikuta noin muutenkaan, vaikkei kilpirauhasen kanssa ongelmia olisikaan…

Ruokavalio kilpirauhasen vajaatoimintaan

1. Ei vehnää. eikä periaatteessa muitakaan gluteenia sisältäviä viljoja.

2. Koita syödä mahdollisimman paljon myrkytöntä kalaa (Alaskasta merikalaa tms.) tai lihaa (luomua)

3. Lisää välillä ruokiisi merilevää (esim. noria, paitsi jos käytät jodioitua suolaa, kuten Suomessa lienee tapana)

4. Syö päivittäin pari kolme parapähkinää (seleenin vuoksi; koita löytää luomulaatu, muuten niissä on helposti aflatoksiineja eli homesientä)

5. Syö päivittäin kourallinen kurpitsansiemeniä (sinkin ja magnesiumin vuoksi)

6. Syö useampi pieni ateria päivässä, kolmen tunnin välein, panosta kasviksiin

7. Syö ”lämmittäviä” ruokia/mausteita, kuten fenkolia, inkivääriä, kanelia ja cayennea

8. Karta sokeria (elimistön tulehdustilan vuoksi)

9. ÄLÄ SYÖ goitrogeenisiä (eli struumaan synnyssä vaikuttavia aineita sisältäviä) ruoka-aineita, kuten ruusukaalia, mitään kaalia, kaalirapia, persikoita, päärynöitä, pinaattia, mansikoita, retiisejä tai turnipseja, soijaa missään muodossa, pinjansiemeniä, maapähkinöitä, ohraa, tai rypsiöljyä.

Lisäravinteet:

– Omega 3

– Kalanmaksaöljykapselit (talvella), koska luonnollinen A-vitamiinikin olisi hyväksi

– D3 vaihdellen kalanmaksaöljyn kanssa

– Monivitamiini jossa EI ole synteettistä A- tai D-vitamiinia

– joku vahva B-vitamiiniyhdistelmä

– C-vitamiinia (esim tyrnimehun tai acerolan muodossa mieluummin kuin synteettisenä)

Liikunnasta:

Kaikki liikunta olisi hyväksi. Sillä aikaa kun etsit itsellesi sopivaa hauskaa juttua, ota tavaksesi tehdä 5 minuuttia päivässä hartiaseisontaa, se aktivoi kilpirauhasta, samoin joogaliike kala.

Onko joku jo kokeillut tätä ruokavaliota ja onko toiminut? 🙂 Vapaa keskustelu muutenkin aiheesta on taas erittäin tervetullutta 🙂

Postauksen kuvat eivät liity kyseiseen ruokavalioon.

15+

34 Comment

 1. Anonymous says: Vastaa

  Miulla tää ei tuu onnistumaan ainakaan tuon vehnän osalta koska sairastan myös keskivaikeeta munuaisen vajaatoimintaa ja sen takia en saa syödä muita viljoja kun vehnää. Muuten kyllä toteutan myäs tätä parhaani mukaan 🙂

  0
  1. Aivan, toki kaikki tuommoset vaikuttaa. Nää on kyllä vaikeita juttuja!

   0
  2. Vajaalla says: Vastaa

   Miten niin saat syödä vain vehnää? Munuaisen vajaatoiminnassa pitää välttää täysjyvää fosfaattikuorman takia. Viljan laadulla on vähemmän väliä, etenkin jos ei syö paljon leipää. Syön itse kauraleipää, eikä se ole nostanut fosfaattiarvojani tai huonontanut munuaisarvojani mitenkään. Keikun itse siinä munuaisten keskivaikean ja vaikean vajaatoiminnan rajalla. Aloitin juuri tänään Thyroxin-lääkityksen kilpparin vajaatoimintaan. Saas nähdä toimiiko.

   0
 2. En ole kilpparipotilas, mutta nuo rajoitukset valkoisen viljan ja sokerin osalta ja etenkin suositukset mitä syödä ovat kyllä hyvin järkeenkäyviä ja perusteltuja. Että kannattaa ihan perusterveenkin noita lisäillä ruokavalioonsa:)

  Toivon kovasti, että kilppariongelmat helpottavat!

  http://mamainprogess.blogspot.fi/

  0
  1. No näinpä! Sepä se, että tuo ruokavalio tuskin on huonoksi yhtän kenellekkään 🙂

   0
   1. Liisa Kuokkanen says: Vastaa

    minulla on ollu kilpirauhasen vajaatoiminta vuodesta 1966 eikä silloin puhuttu ruokavaliosta eikä etes jotta lääkepitääottaa tyhjäänvatsaan,paljon on edistystä tulut.

    0
 3. Toi ”ÄLÄ SYÖ” kohta pitäisi korvata ”vältä näiden aineiden runsasta nauttimista”. Siellä näyttäisi olevan niin monta ruoka-ainetta, jotka ovat suhteessa terveydelle paljon hyödyllisempiä kuin mitä ne ovat haitallisia kilpparille.
  Ainakaan tutkimuksia en löytänyt, jotka osoittaisivat, että olisi järkevää vältellä kaikkia noita aineita. Tietysti soijaa kannattaa kilpparipotilaan vältellä

  Ruokavaliooni kuuluu rypsiöljy, vehnäleseet, mansikat, pinaatti, pinjansiemenet ja parsakaali sopivissa määrin. Enkä oikeastaan suosittelisi kenenkään luopuvan näistä.

  Lisäksi tuosta puuttuu ehkä merkittävin ruoka-aine kilpparin aktivoimiseen eli extra-virgin kookosöljy ja tietyt superfoodit kuten spirulina etc.

  0
  1. Miksi soijaa tulee välttää ja miten extra virgin kookosöljy auttaa? 🙂

   0
   1. Vierailija says: Vastaa

    Tässä sinulle hyvää infoa soijasta. http://www.elinahytonen.fi/2011/01/soija-ongelmaruokaa/

    0
 4. T-Marjatta says: Vastaa

  Minä välttelin gluteeneita ihan ”vaistomaisesti” jo ennen kuin lopulta sain diagnoosin kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Huomasin vain viljojen syönnin huonontavan entisestään väsymystä, vatsaoireita ja palelua.
  Myöhemmin, kun sitten todettiin kilpparin vajaatoiminta olen luonnollisesti jatkanut samalla linjalla.
  Toki silloin tällöin voin poiketa tästä ruokavaliosta, mutta huomaan sen seuraamukset sitten kyllä olossani tyroxin-lääkityksestä huolimatta.
  Eli, kyllä ainakin minun kohdallani aivan selkeästi viljat pahentavat vajaatoiminnan oireita.
  Pähkinöitä syön paljon, (paitsi maapähkinöitä), öljyt, hedelmät, marjat ja yrtit kohentavat ja virkistävät oloa, kuten myös reippaat kävelylenkit.

  0
 5. Olen itse painiskellut selittämättömien oireiden vuoksi vuosikausia. Masennusta, paino nousee tappavaan tahtiin, palelua, ihon kuivuutta, väsymystä ja ylipirteyttä vuoroviikoin jne.
  Koska kilpirauhasarvot ovat aina olleet rajojen sisällä, tyydyin vain masennusdiagnoosiin jonka sain viime keväänä.
  Nyt on kokeilussa Biomedin uutuustuote TH INTENSIVE, jonka pitäisi tukea kilpirauhasen normaalia toimintaa. En yleensä reagoi luontaistuotteisiin oikein mitenkään, mutta tämä potkii, ei välttämättä hyvällä tavalla sillä heti käytön aloittamisen jälkeen tuli kova päänsärky joka jatkuu vaan. Samoin vatsavaivat, jotka luultavasti johtuvat tuotteen sisältämästä fructo-oligosakkarideista.
  Joka tapauksessa soitin tuotteen myyneelle kauppiaalle ja hän sanoi että ”järkky” olo voi johtua siitä että kilpirauhanen vastaa tuotteeseen ja alkaa aktivoitua. Tiedä sitten, joka tapauksessa aion syödä tämän kuurin loppuun ja katsoa mitä tapahtuu. Onkohan muita jotka ovat testanneet tätä tuotetta?

  0
  1. Hei, aloitin myös Th Intensive kuurin ja 4.päivän tuli todella kova oikeanpuoleinen pää- ja niskasärky, huimausta ja pahoinvointia. Olo muistutti kovaa migreenikohtausta. Lopetin käytön ja pidin 3 viikon tauon. Tänään otin taas annoksen mutta oireet pääkipuineen palasivat parin tunnin jälkeen tuotteen ottamisesta. Laitoin tästä kyselyn / palautteen valmistajalle BioMedille ja odotan mielenkiinnolla sieltä kommentteja.

   0
   1. Vastasko ne koskaan mitään?

    0
    1. Mua kiinnostaa kans kuulla kokemuksia, mietin tuotteen kokeilua 🙂

     0
   2. Hei,

    Mulla on tullut samoja oireita Thyroxinista, joka aloitettu puolikkaalla n 3 kk sitten.

    Yritän aloitella ruokavaliota mutta onko todellakaan tutkimusta siitä , kaalia ja pinaatteja ja myös papuja pitäisi vältellä Yleensähän ne on terveellisiä ?

    0
 6. Maapähkinät ovat tosi sopimattomia.Mitähän niissä on.Tulee väsy ja lihasheikkous.

  0
  1. Maapähkinöissä on galaktaania, joka ei sovi kaikille, aikoinaan huomasin, että sain maapähkinöistä hillittömän ripulin ja todella kovia vatsaoireita. Samaa galaktaania on myös sienissä, elimistöni reagoi niihin samoin. Joku sanoi sen olevan sieni-intoleranssia. Minulle ei sovi myöskään inuliinia sisältävät ruoka-aineet. Fodmap-ruokavaliossa puhutaan näistä. T: kokija

   0
 7. Tai jos vaan syö mitä haluaa ja käyttää kilpirauhasen vajaatoimintaan homeopaattista tyroksiinia (niin kuin minä)

  0
  1. Homeopaattista tyroksiinia ei ole olemassakaan

   0
 8. Pakko kommentoida vaikka tosi vanha postaus onkin. Toi jodioitusuola, jossain on luonnon jodia toisissa taas kemiallista, suosittelisin ruususuolaa.

  1+
 9. Nimetön says: Vastaa

  Ruususuolassa ei ole jodia ollenkaan! Älä käytä ruususuolaa!

  0
  1. Hei o

   On nyt kaupoissa jodioitua ruususuolaa 🙂

   0
   1. Vierailija says: Vastaa

    Suolan käyttö, jopa luonnon suolojen, kannattaa pitää tasapainossa. Tarvitsemme suolaa muttei kuitenkaan hirveitä määriä. Jodilähteenä suosittelen mielummin levätuotteita:
    Nori 2 000–5 000 µg/100 g
    Dulse 4 000–7 000 µg/100 g
    Wakame 4 000–25 000 µg/100 g
    Kombu 25 000–30 0000 µg/100 g

    Usein mainitaan myös maitotuotteet, kala ja äyriäiset.
    Suosittelen jättämään maidon pois (liittyy ravinnon imeytymiseen). Mikäli levätuotteet tuntuvat hankalilta, luontaistuotekaupoista saa esim Solgarin Kelp-tabletit (sori pieni mainos, mutta olen todennut hyväksi) jotka ovat vegaanisia.

    1+
 10. Onko kellään kokemusta L-tyrosinesta tai Thyroid Energystä? 🙂

  0
  1. Heippa! Minä olen saanut L-Tyrosiinista apua pahimpaan väsymykseen ja aivosumuun. Myös hiukset pysyneet päässä paremmin. 🙂 Nykyään käytän Thyroid Energyä päivittäin. Oireet eivät ole hävinneet kokonaan ja mm. ruokavaliolla ja stressin hallinnalla on valtava vaikutus olotilaani, mutta suosittelen L-Tyrosiinia lämpimästi 🙂 Itselläni todettu rT3 dominanssi jota pyritää hoitamaan luontaisin keinoin.

   0
  2. Olen käyttänyt jonkun aikaa L-tyrosiinia ja on selvästi paremmat fiilikset, ei enää turvota ja on melko normaali ja entinen virkeä olo. Tosin vasta aika vähän aikaa takana, että katsotaan miten auttaa pitkällä aikavälillä, kestääkö. Aikaisemmin otin käyttöön jodin (ei tule ruoasta riittävästi) sekä aktiivisemmin eli päivittäin nuo parapähkinät. Jodin puutteesta vs kilpirauhanen on myös ollut juttua, joten tippoina menee. Lääkärin siunauksella. Eikä siinä pitäisi mitään ollakaan jos laskee, että ei saa jodia riittävästi. Lisäksi vielä rautaa mennyt koska varastot (ferritiini) on tosi alhaalla ja perinteisesti mulla hemoglobiinikin jossain vaiheessa mennyt liian alhaiseksi (en ole nuorempana juurikaan rautaa ottanut, ehkä paketin kerran vuoteen, silloin kun HB ollut mitattaessa liian alhainen).

   0
 11. Tietääkö kukaan miksi kaali on pahaksi kilpispotilaalle?

  0
 12. tuolla luki että monivitaminevalmiste jossa ei synteetistä d ja a-vitamiinia, miksi näin?

  0
 13. Leila E says: Vastaa

  Tietääkö kukaan mitä Kelpasan tekee kilpparille?

  0
 14. Onkohan hartiaseisonnalle tai joogaliikkeelle mitään tehokasta vaihtoehtoa?

  0
 15. Ovatko linssit sallittuja, jos on kilpirauhas vajaatoiminta? Brokkolikin kiinnostaisi? Onko se sallittua?

  0
 16. Moikka.
  Moni kilpparia sairastava on saanut oireisiinsa isoa apua kalaoliiviöljyllä. Tuon lisätyn oliiviöljyn ansiosta öljy imeytyy hapettumatta soluun, joten kun solukalvo on juoksevaa niin muutkin vitskut ja hyvät ravintoaineet pääsee solun sisälle paremmin. Jos toi asia ei ole kunnossa, (tutkimusten mukaan 95% lla väestöstä) solukalvo on kovaa kuin kananmunan kuori ja siksi sinne soluun ei pääse imeytymään mitään!! Terveyden kannalta erittäin iso asia, mutta samalla myös rahaa heittää kankkulan kaivoon muiden lisäravinteiden osalta. Ehdottomasti suosittelisin ainakin kokeilemaan!

  0
 17. Olen noudattanut tällaista ruokavaliota yli 2 vuotta. Mulla on lievä hypotyreoosi. Ei lääkitystä, koska styroxin ei sovi. Oireet väheni samantien kun aloin syödä eri tavalla. Paino lähti putoamaan noin puoli kiloa kuukaudessa. Yhteensä kymmenen kiloa lähti ja on pysynyt poissa.

  0
 18. Vajaatoimintaa 16 vuotta says: Vastaa

  Ihan hyviäkin ohjeita täällä,mutta esim.pinaatin jättämiseen pois ruokavaliosta ei ole mitään syytä.Päin vastoin. Siitä saa todella hyvin rautaa. Tuoretta inkivääriä suosittelen ehdottomasti 2-4 grammaa päivässä esim.smoothien joukkoon. Sitrushedelmistä appelsiini,sitruuna ja greippi ovat hyviä C-vitamiinin lähteitä kilpparin vajaatoiminnasta kärsiville. Rohdoksista kaneli,muskottipähkinä,cayannepippuri,kärsimyskukka sekä mäkikuisma. Mäkikuismassa tärkeää on keskustella lääkärisi kanssa,ettei sillä ole yhteisvaikutuksia mahdollisesti joidenkin käyttämiesi lääkkeiden kanssa. Lehtikaalia ja parsakaalia ei ole myöskään mitään syytä vältellä. D-vitamiini purkista,koska sitä on mahdotonta saada tarpeeksi ruuasta. Extra-neitsytoliiviöljy on myös hyvä lisä. Karpalot ovat myös todella hyvä lisä, n.100g 2-3 kertaa/vko. Listasta tulisi tosi pitkä,mutta aiemmissa kommenteissa mainittiinkin jo paljon hyviä,kilpirauhasen toimintaa tukevia ruokia tms. Tietysti säännöllistä liikuntaa unohtamatta!! Täytyy tietysti muistaa,että olemme jokainen eri laisia,joten yksi sopii yhdelle ja toinen taas toiselle!! Itselläni ollut Thyroxin-lääkitys 16 vuotta. Lopuksi täytyy ikävä kyllä todeta,että terv.keskuslääkäreillä ei yleensä ole tieto-taitoa tai halua tarpeeksi meitä kilpparipotilaita varten,eikä monella alan asiantuntijalääkärilläkään. Hyvää syksyn jatkoa kaikille ja toivottavasti pärjäillään oireidemme kanssa parhaamme mukaan❤!!

  2+

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kiitos kommentistasi! ♡ Sähköpostiosoitetta ei julkaista blogissa. Kommenttien valvonta päällä.

PLUSMIMMI @ INSTAGRAM